Uncategorized

Avem dovada. Cărbunele în energie, interzis doar în România

Termocentralele pe cărbune, interzise doar slugilor UE

În timp ce România închidea tot, în UE centralele pe cărbune duduiau, atingând recorduri absolute în 2022. Disponibilitatea redusă a energiei nucleare și a piețelor de gaze naturale au determinat mai multe țări din Uniunea Europeană să repună în funcțiune capacitățile de rezervă pe bază de cărbune sau să amâne datele de închidere ale acestora, semnalează Asociația Internațională a Energiei (IEA).

În decembrie 2021, Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei, a decis închiderea definitivă a Termocentralei Mintia, după ce o oprise, în mod nejustificat, din aprilie 2021. Termocentrala pe cărbune, care avea și un grup funcțional pe gaze, era singurul furnizor de energie din zona de Vest a țării. În 2022, când criza energetică a luat amploare, aproape toate statele UE și-au reluat producția de energie pe cărbune, la turație maximă, deschizând și termocentralele aflate în conservare.

Singura țară care nu numai că nu a redeschis termocentrale, ci a continuat să le închidă a fost România, justificarea guvernanților fiind că așa ne obligă Uniunea Europeană. Măsurile Ministerului Energiei au favorizat vizibil OMV-ul austriac, care și-a intensificat producția de energie pe gaze, obținând profituri uriașe. Deficitul de energie a dus, astfel, la o creștere și mai mare a prețurilor la energie, în beneficiul băieților deștepți.

Între timp, în UE, tot ce însemna termocentrală pe cărbune a fost folosită la capacitate maximă. Unele au fost redeschise, altele au fost nou-construite, iar planurile de închidere au fost anulate. ”Invazia Ucrainei de către Rusia și criza energetică în curs de desfășurare au forțat Uniunea Europeană și țările individuale să ia măsuri pentru a spori securitatea aprovizionării cu energie electrică pe fondul disponibilității reduse a energiei nucleare și a piețelor de gaze înguste. Marea Britanie și mai multe țări din Uniunea Europeană au decis să readucă capacitatea de rezervă pe piață sau să amâne datele de închidere. Germania a reprezentat cea mai mare parte a capacității suplimentare pe cărbune, cu aproape 10 GW pentru iarna 2022 și 2023, iar în Olanda, eliminarea plafonului de producție de 35% pentru centralele pe cărbune a adăugat încă 3,8 GW”, potrivit Agenției Internaționale a Energiei (IEA).

Record după record
Pentru al doilea an consecutiv, producția globală pe bază de cărbune a atins un maxim istoric în 2022, împingând emisiile de CO2 de la centralele electrice pe cărbune la niveluri record și reprezentând mai mult de o treime din producția totală de energie electrică, semnalează IEA. Prețurile ridicate ale gazelor naturale cauzate de războiul din Ucraina, împreună cu evenimentele meteorologice extreme au determinat multe regiuni să apeleze la cărbune pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie electrică.

”În timp ce creșterea recentă a producției pe bază de cărbune este probabil să fie temporară în unele regiuni, tendința generală nu este pe drumul cel bun cu scenariul Emisii Nete Zero până în 2050, care solicită reduceri imediate și o scădere globală a producției de cărbune de aproximativ 55% până în 2030 față de nivelurile din 2022 și o eliminare completă până în 2040”, consideră Agenția Internațională a Energiei. Pentru a merge pe drumul cel bun cu scenariul Net Zero, este necesară o reducere medie anuală globală a emisiilor de la centralele electrice pe cărbune de aproximativ 10% până în 2030, însă tendințele au fost de creștere a acestora.

Creșteri în toată lumea
În regiunea Asia Pacific, utilizarea cărbunelui în producția de energie a crescut cu 3% față de 2021, în timp ce în China a fost de 2%, acesta din urmă adăugând noi centrale de 11 GW. În India, valurile extreme de căldură din vară au crescut brusc cererea de energie electrică, care a fost satisfăcută în principal de generarea pe bază de cărbune. Acest lucru a condus la o creștere semnificativă de la an la an, de peste 8,5% în 2022, cu o creștere de 20% în aprilie până în iulie, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Producția pe bază de cărbune a crescut în Uniunea Europeană cu aproape 7% pe fondul producției hidroenergetice și nucleare scăzute. Comparativ cu România, care a fost obligată să închidă toate centralele pe cărbune până în 2030, Polonia va face acest lucru abia la sfârșitul anului 2049, mai notează IEA.

Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:

ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Donați mai jos prin Revolut:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Back to top button