Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a adus la cunoștință noutăți importante prin intermediul noii legi a pensiilor, în special în ceea ce privește cumulul pensiei cu alte venituri.
Cine poate cumula pensia cu alte venituri?
Pensionarii din sistemul public de pensii pot cumula pensia cu alte venituri din activități pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, conform Codului fiscal, precum și din activități ca prestator casnic, conform Legii nr. 111/2022, fără restricții legate de nivelul veniturilor. O noutate introdusă de Legea nr. 360/2023 permite și pensionarilor de invaliditate să cumuleze pensia cu alte venituri, indiferent de gradul de invaliditate.
Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri?
Noua lege interzice cumulul pensiei cu alte venituri pentru:
- soțul supraviețuitor care beneficiază de pensie de urmaș și are venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe țară (3.700 lei începând cu 1 iulie 2024);
- beneficiarii pensiilor anticipate care realizează venituri, fie dintr-un contract individual de muncă, fie dintr-un raport de serviciu.
De asemenea, demnitarii nu pot cumula pensia anticipată cu alte venituri pe durata mandatului lor, incluzând persoanele din funcții elective sau numite în autoritățile executive, legislative sau judecătorești, precum și membrii cooperației meșteșugărești ale căror drepturi sunt asimilate acestora.
Pentru pensionarii care doresc să valorifice stagiul de cotizare realizat după înscrierea la pensie, există opțiunea de recalculare a pensiei, prin adăugarea acestuia, o singură dată pe an calendaristic. CNPP precizează că „stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate”.