Uncategorized

De ce au pierit atât de mulți oameni în inundațiile din Spania și care este responsabilitatea autorităților

De ce au pierit atât de mulți oameni în inundațiile din Spania și cât de responsabile sunt autoritățile

Un climatolog de renume a criticat autoritățile din Spania pentru reacția întârziată la avertismentele privind inundațiile, deși specialiștii prognozaseră intensitatea acestora. Deși a fost emisă o alertă, aceasta a venit prea târziu, când deja zeci de persoane fuseseră surprinse de viituri, iar autoritățile nu erau pregătite pentru gravitatea situației.

Tragedia a îndoliat Spania, iar duminică, regele și regina au fost întâmpinați cu proteste intense de localnici, nemulțumiți de modul în care s-a gestionat dezastrul. Oamenii de știință avertizează tot mai des că schimbările climatice, cauzate de emisiile de combustibili fosili, intensifică fenomenele extreme, cum ar fi inundațiile, furtunile și incendiile de vegetație.

Conform unei analize realizate de climatologul Friederike Otto, încălzirea globală a amplificat precipitațiile extreme cu 12% și a dublat probabilitatea lor. În Paiporta, unde cel puțin 62 de persoane și-au pierdut viața, primarul a recunoscut că astfel de inundații sunt rare și că localnicii nu percepeau un risc iminent, notează The Guardian. Evenimentele meteo extreme pun autoritățile într-o situație dificilă, neobișnuite cu astfel de pericole.

Deși specialiștii au avertizat asupra inundațiilor „catastrofale” înainte de dezastru, mulți spanioli au fost luați prin surprindere, neînțelegând gravitatea ploilor torențiale. Alerta extremă a fost transmisă doar după ce mulți erau deja blocați în casele inundate sau în parcări subterane, încercând să își salveze mașinile.

World Weather Attribution, o organizație care analizează impactul schimbărilor climatice asupra fenomenelor meteo extreme, a studiat 30 de inundații devastatoare, constatând că, în aproape toate cazurile, precipitațiile au fost prognozate corect. Totuși, prognoza nu este suficientă; avertizările trebuie să includă detalii esențiale despre evacuare, iar în Spania acestea au lipsit.

Administrațiile locale și serviciile de urgență au un rol crucial în comunicarea pericolelor și au nevoie de susținere, nu de reducerea resurselor, spune Friederike Otto. Expertul subliniază că Uniunea Europeană ar trebui să aloce fonduri pentru planuri de urgență coordonate și să pregătească mai bine regiunile înainte de dezastre.

„Numărul fenomenelor extreme va crește atâta timp cât continuăm să ardem combustibili fosili. În prezent, încălzirea este de 1,3°C, dar este posibil să ajungem la 3°C până în 2100, ceea ce va crește frecvența și severitatea inundațiilor similare cu cele din Spania. Fără un plan de acțiune clar, numărul victimelor va rămâne ridicat în situațiile în care un nou record de temperatură este atins sau o regiune este surprinsă de ploi extreme, precum s-a întâmplat în Spania”, avertizează Otto.

În majoritatea orașelor europene, râurile au fost canalizate, iar suprafețele betonate pentru a facilita circulația vehiculelor au crescut riscul de inundații devastatoare. „Europenii trebuie să se adapteze și să reconstruiască pentru un viitor marcat de schimbările climatice. Însă cel mai urgent este să învățăm să supraviețuim într-o lume cu o climă modificată,” a concluzionat expertul de la World Weather Attribution.

Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:

ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Donați mai jos prin Revolut:

sau prin PayPal:


Descoperă mai multe la FrontPress.net

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button