POLITICĂMILITAR

Derapaj halucinant. Atacuri de pe teritoriul României, cu implicarea Armatei Române, pentru apărarea Ucrainei

Guvernul Ciolacu pune în pericol România

Guvernul, prin Ministerul Apărării Naționale, a decis să bage România, în mod direct, în război. Potrivit unui proiect de lege al MApN, pe teritoriul țării noastre se vor putea desfășura operațiuni militare și misiuni ale forțelor armate străine și românești care vor avea ca scop intervenția militară în apărarea Ucrainei. Proiectul de act normativ este de o gravitate fără precedent, care pune în pericol întreaga populație a țării.

Guvernul PSD-PNL a decis să dea o lovitură decisivă României, implicând țara în războiul din Ucraina. Astfel printr-un proiect de lege inițiat de MApN, se dă undă verde operațiunilor militare ale forțelor armate străine și ale celor românești, fără declararea stării de urgență sau de asediu, operațiuni care vor avea drept scop apărarea unui stat vecin, în cazul de față, Ucraina.

”Prin desfășurarea unor operațiuni naționale sau internaționale pe teritoriul statului român se instituie un răspuns gradual, proporțional și preventiv de apărare, în cazul unei agresiuni armate împotriva unui stat vecin, ocupării prin mijloace militare a acestuia sau a unor părți de teritoriu, instituirii de blocade sau a oricăror acțiuni care vin în contradicție cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu dreptul internațional”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ. Proiectul definește misiunile ca fiind activități și acțiuni militare executate în scopul supravegherii, avertizării, intervenției și angajării rapide în toate spațiile de luptă și mediile operaționale, cum ar fi spațiile terestru, aerian, naval, cibernetic și cosmic, respectiv mediul electromagnetic și informațional.

În ce privește operațiunile militare, acestea reprezintă activități și acțiuni de răspuns gradual, proporțional și preventiv de descurajare și apărare, desfășurate în baza unui plan aprobat, aplicabile în cazul deteriorării mediului de securitate internațional sau regional, atunci când există riscuri și amenințări la adresa statului român, dar nu sunt întrunite condițiile pentru instituirea sau declararea, conform legii, a unei stări excepționale. Potrivit proiectului de lege al MApN, misiunile și operațiile militare se vor executa cu participarea exclusivă a forțelor Armatei Române și/sau cu participarea forțelor armate străine.

Transfer de autoritate
Proiectul de act normativ legiferează și transferul de autoritate, pe care îl definește ca fiind o acțiune prin care diferite grade de autoritate ale comenzii și controlului asupra unor forțe desemnate sunt conferite, pe o durată determinată, de către comandantul forțelor aliate sau autoritățile militare ale statelor participante la o coaliție pe teritoriul statului român către șeful Statului Major al Apărării sau, după caz, de către acesta unui comandant aliat sau de coaliție.

Inițierea operațiilor militare pe teritoriul statului român se va aproba de către președintele României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în condițiile în care indicatorii și avertizările stabilite prin planuri arată o deterioarare a mediului de securitate internațional sau regional și iminența unor riscuri de securitate la adresa statului român. ”Pe timpul desfășurării misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român, cu participarea forțelor armate străine, comandantului român desemnat să conducă misiunea sau operația militară îi pot fi transferate, sub diferite grade de autoritate, forțele armate străine participante”, se precizează în proiectul de act normativ.

Atacurile vor ține cont de normele de mediu
Totodată, structurile desemnate din cadrul Armatei României, în funcție de necesitățile operaționale, pot fi transferate pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate, semnat de către șeful Statului Major al Apărării. Pentru că trebuie să țină cont și de schimbările climatice, MApN a trecut în proiect și faptul că misiunile și operațiunile militare care se vor desfășura pe teritoriul țării vor respecta strict normele de protecția mediului, regimul ariilor naturale protejate, habitatele naturale, precum și flora și fauna sălbatică a rezervațiilor naturale.

Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:

ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Donați mai jos prin Revolut:

sau prin PayPal:

Subiecte similare

Lasă un răspuns

Back to top button