Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să intensifice campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 și a gripei sezoniere, având în vedere acoperirea vaccinală extrem de scăzută din majoritatea țărilor. În sezonul 2023-2024, au fost administrate doar 31,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID în UE, iar vaccinarea antigripală a cunoscut, de asemenea, o scădere semnificativă. România se află pe ultimele locuri la vaccinarea anti-COVID, cu rate de acoperire de doar 0,02%-0,03%.
ECDC și-a exprimat îngrijorarea față de refuzul aproape generalizat de vaccinare anti-COVID în rândul persoanelor vârstnice și al personalului medical, precum și față de scăderea vaccinării antigripale. Organizația subliniază că vaccinarea pentru grupurile de risc – cum ar fi persoanele în vârstă – a fost sub așteptări în multe țări din UE/SEE. În sezonul 2023-2024, rata de vaccinare antigripală pentru cei de peste 65 de ani a variat semnificativ între state, de la 12% la 78%, doar două țări depășind pragul de 75%.
„Acest fapt evidențiază necesitatea de a intensifica eforturile de vaccinare. Ratele de vaccinare anti-COVID între septembrie 2023 și iulie 2024 au variat de la 0,02% la 66,1%, media pentru persoanele de peste 60 de ani fiind de doar 14%. Vaccinarea rămâne una dintre cele mai eficiente metode de a proteja grupurile vulnerabile de boli grave, spitalizare și deces. Cu atât de puține țări care au atins niveluri de protecție adecvate pentru aceste grupuri, este esențial să creștem acoperirea vaccinală pe măsură ce se apropie sezonul rece,” a declarat Pamela Rendi-Wagner, directorul ECDC.
Creșterea riscului de îmbolnăvire în sezonul rece
ECDC avertizează că, odată cu venirea iernii, va crește riscul de co-circulație a virusurilor gripale, RSV, SARS-CoV-2 și a altor agenți patogeni respiratori, punând presiune asupra sistemelor de sănătate și afectând în special persoanele vulnerabile. Vaccinarea personalului medical este de asemenea crucială, datorită expunerii lor directe și pentru a preveni lipsa de personal în perioadele critice.
Între 1 septembrie 2023 și 31 iulie 2024, aproximativ 28,7 milioane de persoane de peste 60 de ani și 7,3 milioane de persoane de peste 80 de ani au primit o doză de vaccin anti-COVID în UE/SEE. Majoritatea celor aproximativ 31,3 milioane de doze administrate au fost Comirnaty Omicron XBB.1.5 (Pfizer BioNTech), reprezentând 76,7% din dozele totale.
Țările cu cele mai mari și cele mai mici rate de vaccinare
În topul vaccinărilor anti-COVID se află Danemarca și Suedia, cu rate de acoperire între 43,8% și 93,9% pentru vârstnici. Belgia a condus la vaccinarea personalului medical, cu 20,7%, urmată de Irlanda (15,2%) și Spania (13,9%). La vaccinarea femeilor însărcinate, Irlanda s-a remarcat cu o rată de 19,6%.
România, în schimb, este printre țările cu cele mai scăzute rate de vaccinare anti-COVID, cu doar 0,02%-0,03% pentru persoanele de peste 60 de ani, urmată de Malta (0,5%-1,2%) și Ungaria (0,5%-1,1%). În ceea ce privește vaccinarea antigripală, România a înregistrat o scădere în rândul personalului medical, de la 22% în sezonul 2021-2022 la 5% în 2023-2024. Rata de vaccinare antigripală a scăzut și în rândul vârstnicilor, de la 23% în 2022-2023 la 16% în sezonul actual.
Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:
ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
Donați mai jos prin Revolut:
sau prin PayPal:
Descoperă mai multe la FrontPress.net
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.