MEDICAL

Disperare printre bolnavi. A dispărut de pe piață un medicament vital

Panică printre pacienți. S-a intrat în deficit de aprovizionare pentru un medicament esențial

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a emis o atenționare către medicii specialiști prin care le cere să nu mai prescrie un medicament vital pentru bolnavii hepatici. Este vorba despre Pegasys (peginterferon alfa-2a), utilizat în tratamentul hepatitelor B și C, despre care producătorul spune că, din cauza solicitărilor mari, s-a intrat într-un deficit de aprovizionare, care va dura cel puțin până anul viitor.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis o alertă către toate agențiile naționale de profil din UE referitoare la dispariția din piață a unui medicament vital pentru bolnavii hepatici. Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), ar fi vorba despre Pegasys (peginterferon alfa-2a), soluție injectabilă în seringă preumplută, pentru toate concentrațiile (90/135/180 micrograme), care înregistrează un deficit de aprovizionare.

Compania producătoare, pharmaand GmbH, a anunțat că, din cauza creșterii cererii generale pentru acest medicament, s-a ajuns la un deficit intermitent al tuturor concentrațiilor de Pegasys (90/135/180 micrograme).

”Deficitul de aprovizionare nu este legat de un defect de calitate al medicamentului sau de o problemă de siguranță. Compania pharmaand anticipează că acest deficit va dura până în a doua jumătate a anului 2025, în prezent estimându-se că se va putea suplimenta furnizarea medicamentului înainte de data de 30 iunie 2025”, se arată într-un comunicat al ANMDMR. În timpul deficitului de aprovizionare, se recomandă medicilor prescriptori să nu mai prescrie Pegasys pentru niciun pacient nou și să aștepte normalizarea aprovizionării cu acest medicament, iar cantitățile disponibile să fie utilizate numai pentru a continua tratamentul pacienților tratați cu acesta în prezent.

”În cazul în care Pegasys nu este disponibil pentru pacienții aflați în prezent în tratament, trebuie luate în considerare opțiuni de tratament alternative pe baza opiniei dumneavoastră clinice. Păstrați întotdeauna acest medicament la frigider și utilizați concentrația cea mai potrivită, pentru a evita risipa de medicament”, se mai precizează în comunicarea ANMDMR către medicii specialiști.

Lovitură și de la UE
Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale constituie o nouă lovitură pentru români, dat fiind că taxele impuse de aceasta vor scumpi excesiv medicamentele generice din țară, conducând, practic, la dispariția lor din piață. Semnalul de alarmă a fost tras de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), care a transmis că taxele noi vor duce la retragerea din producție a unor medicamente esențiale.

”Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% româneşti şi/sau asupra unor linii de producţie şi va afecta grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, ameninţând disponibilitatea unor medicamente critice. De pildă, ar putea duce la dispariţia Paracetamolului şi a Metforminului – cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2. Ce se întâmplă, de fapt, este că această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea preţurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătăţii”, a semnalat conducerea APMGR.

Prețurile cresc cu 45%
Potrivit APMGR, în cazul Paracetamolului, dat fiind că este un medicament cu preţ nereglementat, impactul directivei va fi o creştere a preţului cu 45%, care va fi suportată integral de pacienţi. La Metformin, preţul ar trebui să crească cu 48%, însă, fiind vorba despre un medicament cu preţ reglementat de stat, probabil va fi retras din piaţă, nemaiputând fi sustenabil.

”În aceeaşi situaţie, se regăsesc cele peste 700 de medicamente generice compensate cu preţuri de până în 10 lei. În România, preţurile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referinţă, care ia în calcul cel mai mic preţ dintr-un coş de 12 state membre UE. Acest sistem pune în impas multe medicamente cu preţuri mici”, se precizează într-un comunicat al APMGR.

Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:

ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Donați mai jos prin Revolut:

sau prin PayPal:


Descoperă mai multe la FrontPress.net

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Subiecte similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button