Fostul polițist, Eugen Holban, care se dadea drept procuror și cerea sute de mii de euro inculpaților, internat la psihiatrie
Eugen Holban, falsul procuror care solicita sute de mii de euro de la inculpați VIP, încearcă să evite închisoarea invocând internarea la psihiatrie
Eugen Holban, fost polițist și fals procuror, este judecat în apel pentru trafic de influență și a fost internat nevoluntar pentru a cincea oară într-un spital de psihiatrie, după o nouă tentativă de suicid, în încercarea de a întârzia procesul aflat pe final.
În trecut, Holban a mai încercat să se sinucidă în arest preventiv, imediat după condamnarea din prima instanță. Totuși, magistrații consideră că diagnosticul său psihiatric nu îi afectează capacitatea de a participa la proces, suspectând că aceste internări sunt o modalitate de amânare a procedurilor judiciare.
Pe 28 aprilie 2023, Holban a fost condamnat la cinci ani de închisoare după ce s-a prezentat drept „procurorul Păun” și a cerut 800.000 de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae și 600.000 de euro de la fostul politician liberal Anton Marin, promițând că va interveni în justiție pentru a obține soluții de clasare sau achitare. Decizia Tribunalului București a fost atacată cu apel, iar de atunci procesul stagnează, întrucât Holban continuă să se interneze la Spitalul Obregia înaintea termenelor de judecată.
Strategia internărilor la psihiatrie
Înainte de fiecare termen de judecată, episoadele psihotice ale lui Holban au devenit mai frecvente, avocatul său susținând că acestea ar necesita amânarea procesului. Pe 29 martie, avocatul a declarat că Holban a încercat să se sinucidă și că este internat, solicitând amânarea audierii. Procurorul de ședință nu s-a opus, iar instanța a stabilit un nou termen. Ulterior, pe 26 aprilie, avocatul a cerut o expertiză medico-legală pentru a evalua capacitatea lui Holban de a participa la proces, subliniind că internările au loc de fiecare dată în apropierea termenelor de judecată. În mai, avocatul a insistat pe necesitatea expertizei, afirmând că e dificil de apreciat gravitatea afecțiunii doar pe baza documentelor medicale din dosar.
Decizia instanței privind expertiza medico-legală
La termenul din 24 mai 2024, procurorul de ședință a arătat că diagnosticul pus de medicii de la Spitalul Obregia nu îl împiedică pe Holban să participe la procesul penal, afirmând că solicitările apărării par să fie o tactică de amânare. Ca urmare, Curtea de Apel București a respins cererea avocatului de efectuare a unei expertize medico-legale suplimentare.
Instanța de apel a decis că probele și documentele furnizate de Spitalul Obregia privind cele patru internări ale lui Eugen Holban sunt suficiente pentru a soluționa cererea de expertiză medico-legală, necesară pentru suspendarea procesului. Curtea a respins solicitarea avocatului, apreciind că expertiza nu este necesară în această etapă.
Avocatul lui Holban a încercat, pe parcursul procesului, să schimbe încadrarea juridică a faptelor din „trafic de influență” (cu pedeapsa între 2 și 7 ani) în „înșelăciune” (1-5 ani), încercând astfel să reducă potențiala pedeapsă și să obțină prescrierea ultimelor fapte în decembrie 2025. Tribunalul București i-a respins inițial această cerere, iar Holban a apelat, cerând inclusiv sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Înaltei Curți pentru clarificarea aspectelor de drept. Curtea de Apel București a respins însă și această solicitare.
Condamnarea lui Holban
Pe 28 aprilie 2023, Tribunalul București l-a condamnat pe Eugen Holban la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de influență, adăugând și restul unei pedepse mai vechi, astfel încât condamnarea totală s-a ridicat la 5 ani. Holban, pretinzându-se „procurorul Păun”, a solicitat sume mari de bani de la afaceriștii Ioan Niculae și Marin Anton, promițând intervenția în justiție pentru a obține soluții favorabile în cazurile acestora. Instanța a constatat că Holban a pretins și primit bani sub pretextul că va influența judecătorii pentru o achitare, arătând că faptele sale au afectat grav încrederea publicului în justiție.
Mărturii ale procesului
Gabriel Cazan, un intermediar, a relatat la un termen că Holban i-a cerut lui Ioan Niculae 800.000 de euro pentru intervenții. De asemenea, fostul politician Marin Anton a declarat că i s-au cerut 600.000 de euro pentru achitarea sa într-un dosar. Anton a făcut un denunț la DNA, considerând cererea „incredibilă” și „o glumă proastă”.
Acuzațiile DNA
Potrivit DNA, Eugen Holban, în perioada octombrie-decembrie 2020, a solicitat de la un martor suma de 600.000 de euro, redusă ulterior la 400.000 de euro. Pe 29 decembrie 2020, Holban a fost prins în flagrant în timp ce primea 200.000 de euro, bani pe care i-a solicitat pentru a influența magistrații în vederea obținerii unei soluții de achitare.
Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:
ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
Donați mai jos prin Revolut:
sau prin PayPal: