Guvernul se împrumută din nou de la Banca Mondială să acopere deficitul
Vistieria s-a golit. Guvernul nu mai poate ieși din spirala împrumuturilor de pe piața externă
Pentru că nu mai știe de unde să facă rost de bani, Guvernul a apelat, de data aceasta, la un împrumut dedicat dezastrelor naturale, oferit de Banca Mondială. Executivul a încercat să convingă banca să ia în considerare inundațiile din Vaslui și Galați, ca să se aplice retroactiv clauza tragerii sumelor de bani doar în cazul producerii unor catastrofe. Același tip de împrumut a fost accesat de la Banca Mondială și în pandemie, când România s-a îndatorat cu 400 milioane de euro.
România va accesa un nou împrumut de la Banca Mondială, în valoare totală de 466,9 milioane de euro, de data aceasta folosind un artificiu prin invocarea unui dezastru care deja s-a petrecut, în condițiile în care tipul special de credit al băncii prevede acordarea sumelor doar în momentul apariției dezastrului. Invocarea inundațiilor din Vaslui și Galați este doar un pretext pentru a acoperi deficitul bugetar tot mai accentuat și denotă situația gravă a finanțelor țării.
Guvernul ne explică faptul că Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care aparține Băncii Mondiale, și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini România prin acordarea unui nou împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opțiune de amânare a tragerii până la apariția unei catastrofe (CAT-DDO). Conform specificului acestui instrument de finanțare, sumele împrumutului se disponibilizează în contextul producerii unor dezastre/situații de urgență (naturale sau biologice), care necesită adoptarea de către autorități a unor măsuri de intervenție ce presupun mobilizarea de resurse financiare, umane etc. Primul împrumut de tip CAT-DDO, în valoare de 400 milioane de euro, a fost contractat în 2018 și a fost tras în 2020, în contextul apariției pandemiei Covid-19.
10 riscuri, 4 scenarii
Potrivit Raportului RO-Risk și Planului național de management al Riscurilor de dezastre, România este o țară cu o mare vulnerabilitate la producerea dezastrelor naturale și tehnologice, fiind identificate și evaluate 10 riscuri selectate pe baze științifice ca fiind probabile să aibă loc pe teritoriul țării.
Este vorba despre cutremur, inundații, secetă, incendii de pădure, alunecări de teren, accident nuclear și radiologic, accidente industriale majore ce implică substanțe periculoase, transportul substanțelor periculoase, epidemii și zoonoze, susține Guvernul. Impactul fizic, economic și psiho-social a relevat valori care necesită activarea într-un timp scurt a unor resurse de personal, tehnice și financiare deosebite. Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024-2026 cuprinde Secțiunea riscuri generate de situații de urgență, o estimare a impactului dezastrelor, elaborat cu sprijinul Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în cadrul căruia s-au avut în vedere 4 scenarii aparținând atât riscurilor naturale, cât și celor tehnologice, care pot apărea. În acest context, a fost aprobată negocierea Acordului de împrumut dintre România și BIRD în valoare de 466,9 milioane de euro, care a fost semnat la data de 2 octombrie 2024.
Galați și Vaslui, băgate la înaintare
Sumele împrumutului se vor disponibiliza în contextul producerii unor dezastre/situații de urgență, documentul prin care se confirmă apariția situației de urgență și care va fi transmis BIRD fiind Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Ulterior tragerii, sumele împrumutului vor fi utilizate pe măsura necesităților de finanțare a deficitului bugetului de stat și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale, mai arată Executivul.
”Potrivit elementelor convenite cu finanțatorul, împrumutatul poate accesa sume din împrumut și pentru eventuale dezastre/situații de urgență care se produc anterior semnării împrumutului, cu condiția ca pentru a răspunde situației de urgență în cauză să fi fost emisă o Hotărâre a CNSU, care să fie valabilă și în vigoare la data solicitării tragerii respective. În prezent, având în vedere fenomenele hidrometeorologice devastatoare recente din județele Galați și Vaslui (pentru care a fost emisă, printre altele, Hotărârea CNSU din 14 septembrie 2024), se analizează cu finanțatorul posibilitatea accesării sumelor împrumutului, în contextul acestor evenimente se situație de urgență apărute, de îndată ce împrumutul va intra în vigoare, în funcție de necesități”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut.
Dobânzi de peste 100 milioane de lei pe an
Guvernul solicită adoptarea proiectului de lege în procedură de urgență pentru pentru a permite respectarea angajamentelor asumate față de finanțator în ceea ce privește intrarea în vigoare a Acordului și totodată pentru a asigura posibilitatea accesării sumelor împrumutului în cel mai scurt timp, în funcție de nevoile de finanțare.
Impactul asupra cheltuielilor bugetului de stat este generat de plata serviciului datoriei publice asociat împrumutului, respectiv plata dobânzilor și a comisioanelor aferente. Estimându-se că împrumutul se va disponibiliza în două tranșe în cursul anului 2024 și 2025, cheltuielile bugetare vor crește cu 11.673.000 lei în 2024, 102.151.000 lei în 2025, 119.209.000 lei în 2026, 122.491.000 lei în 2027 și 125.054.000 lei în 2028. Și asta în condițiile în care rambursarea împrumutului se va face într-o singură tranșă abia în 15 mai 2044. Potrivit contractului de împrumut, rata de dobândă este egală cu rata de referință (bazată pe rata EURIBOR la 6 luni) plus marja variabilă, cu posibilitatea conversiei ulterioare, iar datele de plată sunt 15 mai și 15 noiembrie ale fiecărui an. BIRD percepe un comision inițial în valoare de 0,50% aplicat la suma împrumutului, plătibil în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Acordului sau anterior efectuării tragerii din împrumut. În cazul extinderii datei limită de tragere a împrumutului, banca percepe un comision de reînnoire, egal cu 0,25% din suma împrumutului sau a părții netrase din împrumut, pentru care se solicită extinderea.
Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:
ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
Donați mai jos prin Revolut:
sau prin PayPal:
Descoperă mai multe la FrontPress.net
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.