MILITAR

La ce ar trebui să se aștepte Ucraina dacă forțele speciale nord-coreene ajung pe câmpul de luptă

Aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni se pregătesc să se alăture armatei ruse pe câmpul de luptă, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar și serviciile secrete sud-coreene. Sute de trupe de elită din Coreea Nord ar urma să ajungă în câteva zile pe câmpul de luptă, ceea ce prezintă un risc „uriaș” de escaladare, a avertizat sâmbătă Kievul, relatează The Telegraph.

O filmare difuzată vineri a arătat trupe nord-coreene sosind la bazele rusești din estul îndepărtat al Rusiei și stând la coadă pentru a ridica echipamente militare.

Înregistrarea video, publicată de Centrul pentru comunicare strategică și securitatea informațiilor, ar fi fost filmat în tabăra militară Sergeevski din Extremul Orient al Rusiei, lângă Coreea de Nord, potrivit Kyiv Independent.

Imagini din satelit captate săptămâna aceasta și publicate de NIS ar arăta sute de soldați nord-coreeni la două baze militare din Rusia, potrivit Business Insider.

Aproximativ 1.500 de soldați din forțele speciale nord-coreene au fost transferate în orașul-port Vladivostok, fiind așteptate alte desfășurări în viitorul apropiat, a raportat NIS, serviciul de informații din Seul.

La rândul său, Kirlo Budanov, șeful serviciilor secrete militare ucrainene, a declarat că aproximativ 2.600 de soldați vor fi trimiși să lupte în regiunea Kursk până la 1 noiembrie.

Forțele de Operațiuni Speciale (FOS) ale Coreei de Nord sunt una dintre cele mai secrete unități de acest gen din lume și o enigmă pentru puterile occidentale; se crede că sunt loiale și foarte instruite, dar lipsite de echipamente militare avansate.

Se presupune că personalul trimis la Vladivostok ar proveni dintr-un total de 200.000 de trupe ale FOS, care sunt folosite în principal în scopul de a sonda și testa apărarea sud-coreeană.

Potrivit NIS, trupele au primit uniforme militare rusești, arme și acte de identitate false și se așteaptă să fie dislocate în Ucraina odată ce au terminat antrenamentul de acomodare.

„În aparență, este un efort de a ascunde faptul că sunt trupe nord-coreene făcându-le să pară soldați ruși”, a spus agenția de spionaj.

Deși extrem de loiale Phenianului, nu este clar ce rol vor îndeplini forțele speciale nevorbitoare de rusă, de pildă, pe frontul de est al Ucrainei, care s-a transformat într-un război de uzură – și care cu siguranță nu este o arenă pentru misiuni ascunse.

Mike Turner, membru republican al Camerei Reprezentanților și președinte al comisiei sale de informații, i-a scris președintelui SUA Joe Biden plângându-se de lipsa de detalii de la Casa Albă cu privire la mișcările trupelor nord-coreene.

„Administrația nu a informat Comitetul Permanent pentru Informații al Camerei cu privire la vreo evaluare a agențiilor de informații americane sau a departamentului de apărare cu privire la aceste mișcări de trupe”, a scris el, solicitând o informare imediată pe această temă.

Ce sunt forțele speciale nord-coreene
Fondată în jurul anului 1968, FOS este probabil în special cunoscută pentru tentativa dezastruoasă de a ataca Casa Albastră, reședința prezidențială a Coreei de Sud, care s-a soldat cu moartea a 29 din cei 31 de agenți implicați.

Prin contrast cu forțele de elită britanice SAS sau serviciul secret Mossad al Israelului, se cunosc puține alte lucruri despre operațiunile serviciului de informații nord-coreean; totuși, o parte dintre aceste trupe sale au participat la un eveniment public rar în 2017, care a presupus defilarea în formație alături de soldații armatei regulate.

În imaginile difuzate de televiziunea de stat nord-coreeană la acea vreme, trupele purtau haine negre de camuflaj și ochelari de soare cu lentile negre. De asemenea, presa de stat a scris că au în dotare o nouă pușcă echipată cu lansator de grenade și sunt echipați cu căști cu ochelari de vedere pe timp de noapte.

Mai multe relatări de presă la acea vreme au remarcat o asemănare cu uniformele forțelor speciale sud-coreene – cunoscute sub numele de Beretele Negre – sugerând că acestea ar fi putut fi inspirate direct din aceste modele.

Un raport al lui Maxwell Goldstein, analist la Gray Dynamics, o firmă de consultanță în materie de informații cu sediul la Londra, a descris în iulie FOS ca aspirând să fie „trupe antrenate la nive avansat, echipate cu cele mai bune echipamente disponibile pentru misiuni periculoase, dar esențiale”.

El a spus că FOS conține 12 brigăzi de infanterie ușoară, trei unități de recunoaștere pentru operarea în spatele liniilor inamice, trei divizii aeropurtate și trei unități generale de lunetiști, pe lângă brigăzile de lunetiști atașate forțelor aeriene și navale.

Dimensiunea estimată a acestor forțe speciale, de 200.000 de oameni, este una neobișnuită în raport cu alte unități internaționale de forțe speciale. De pildă, se crede că forțele SAS ale Marii Britanii dispun de doar 500 de soldați activi la un moment dat, în timp ce Delta Force a SUA (o unitate însărcinată cu operațiuni contrateroriste, salvarea ostaticilor și misiuni speciale de recunoaștere -n.red) ar avea aproximativ 2.000 de membri.

Ce rol ar putea avea trupele nord-coreene în Ucraina
Un raport din 2021 al Agenției de Informații pentru Apărare a SUA a descris forța FOS a Coreei de Nord ca fiind foarte bine instruită, foarte motivată și dotată cu cele mai bune echipamente disponibile unui stat izolat precum Coreea de Nord, inclusiv agenți chimici și biologici.

„În comparație cu echipamentele altor unități FOS din întreaga lume, echipamentul Coreei de Nord este rudimentar și probabil că îi lipsesc articole sofisticate, precum echipamentele de comunicații echipamentele avansate de procesare a semnalului și explozivii specializați”.

Ahmed Hassan, CEO-ul Grey Dynamics, a subliniat că aceste forțe au fost desemnate drept „speciale” la nivelul standardelor armatei nord-coreene și nu în baza criteriilor NATO sau ale forțele speciale ruse.

„Dacă ar exista un clasament de la unu și zece, în care unu este un simplu soldat iar 10 ar fi de pildă Delta Force sau SAS, atunci forța nord-coreeană s-ar situa la 5”, a explicat Hassan pentru The Telegraph.

„Nord-coreenii nu au criterii similare în privința a ceea ce înseamnă operațiuni speciale, cum ar fi standardele NATO. În limbajul nord-coreean, desemnează mai degrabă orice depășește un soldat obișnuit.”

Se spune că forțe nord-coreene ar fi fost desfășurate în Siria în sprijinul lui Bashar al-Assad, totuși, au apărut și unele dovezi sugerând că, de fapt, a fost vorba doar de mercenari nord-coreeni.

Hazel Smith, un important expert britanic în Coreea de Nord la Universitatea SOAS, a recomandat prudență față de afirmația Seulului precum că forțele speciale ar putea fi desfășurate în curând în Ucraina. Ea a menționat că unele dintre evaluările sud-coreene anterioare s-au dovedit a fi „spectaculos de greșite”.

„Este foarte dificil să se stabilească validitatea declarației informațiilor sud-coreene”, a subliniat ea.

„Dacă există soldați, singurul motiv pentru care ar fi soldați de operațiuni speciale este probabil faptul că Coreea de Nord nu poate risca să trimită recruți, întrucât nu au încredere în recruți ; prioritatea acestora ar fi să dezerteze sau să se facă dispăruți. Soldații de operațiuni speciale sunt considerați a fi mai loiali guvernului nord-coreean”.

Smith a făcut, de asemenea, observația că frontul de est a fost folosit în primul rând drept un câmp de luptă „de tocat carne”, or acolo rolul unor astfel de soldaț ar fi neclar – în special ținând cont de faptul că nu vorbesc rusă.

Bruce W Bennett, analist la grupul de cercetare RAND, a cerut SUA să lanseze campanii de informare pentru a-i convinge pe soldații nord-coreeni trimiși în Rusia să dezerteze în Occident.

„S-a raportat că șase ofițeri din [Coreea de Nord] au fost uciși în zonele ocupate de ruși din Ucraina, un mesaj care probabil va enerva familiile din Phenian și, prin urmare, ar trebui transmis și în Coreea de Nord”, a scris el în această săptămână.

Cel mai mare aliat al Coreei de Nord – Partidul Comunist Chinez (PCC) – „nu este deloc deranjat actualmente de sprijinul pentru Rusia”, apreciază Ian Garner, istoric și analist al culturii ruse.

Sâmbătă, SUA au anunțat sancțiuni împotriva firmelor chineze legate de producția de drone kamikaze folosite împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, Beijingul, care consideră Coreea de Nord ca o zonă tampon între el și Coreea de Sud aliată SUA, s-a opus istoric oricăror decizii ale Phenianului care sunt considerate riscante sau destabilizatoare pentru afacerile externe ale Chinei, în special relațiile sale comerciale cu Occidentul.

„Dacă China spune nu [la desfășurarea trupelor], nu se va întâmpla”, a subliniat Garner pentru The Telegraph.

„Rusia are foarte puține de oferit Coreei de Nord în comparație cu ceea ce oferă China, așa că, dacă Beijingul pune frâne planului, atunci acele trupe s-ar putea să nu ajungă niciodată pe front.”

Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:

ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Donați mai jos prin Revolut:

sau prin PayPal:

Subiecte similare

Lasă un răspuns

Back to top button