ECONOMIC

Vine MAREA CRIZĂ economică ce va aduce sărăcie și reducerea pensiilor și salariilor

Economia globală și, implicit, cea a României se confruntă cu riscul unui dezastru economic comparabil cu Marea Depresiune, avertizează Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE). Economistii chestionați de „Adevărul” consideră că România este una dintre cele mai vulnerabile țări în fața unei asemenea crize.

Christine Lagarde a menționat într-un interviu pentru Financial Times că economia globală trece printr-o situație similară celei din anii 1920, care a culminat cu prăbușirea comerțului global și cu Marea Depresiune dintre 1929 și 1933. Economiștii cred că această criză ar putea fi chiar mai gravă decât cea din 2007-2008, declanșată tot în SUA. În același timp, ministrul român al Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat, la Digi24, că din 2025 România va crește taxele și impozitele, după ce anterior guvernul a negat această posibilitate.

„Adevărul” a consultat doi economiști români pentru a analiza dacă România va fi afectată de o criză globală de proporții. Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, consideră că avertismentul Christinei Lagarde este cât se poate de real. El subliniază că relaxarea politicii monetare și inflația, similare cu cele din perioada interbelică, reprezintă factori de risc. Germania, de exemplu, a trecut printr-o inflație masivă în Republica de la Weimar, când se credea că tipărirea excesivă de bani va salva economia de la criză, o idee reluată și astăzi prin diverse măsuri monetare.

În plus, profesorul Păun atrage atenția asupra creșterii populismului și naționalismului extrem, care sunt din nou prezente pe scena politică internațională. Aceste fenomene politice, alături de conflictele internaționale nerezolvate, ar putea crea un mediu economic și social tot mai instabil.

Similitudini și diferențe cu crizele economice trecute

Profesorul Radu Nechita, expert în macroeconomie și economie monetară la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, este de acord cu avertismentele Christinei Lagarde, însă consideră că și politicile BCE au contribuit la criza actuală. Nechita subliniază că erorile de politică monetară și comercială au jucat un rol major în declanșarea Marii Depresiuni. Atunci, Statele Unite și alte țări au adoptat politici protecționiste care au dus la blocaje economice internaționale, un fenomen ce poate fi observat și în prezent în Uniunea Europeană.

România: vulnerabilă în fața crizei

România, având o economie fragilă și un deficit bugetar semnificativ, este printre țările cele mai expuse în cazul unei crize economice globale. Cristian Păun subliniază că, în contextul creșterii iminente a taxelor, economia României ar putea repeta greșelile făcute de Grecia în urmă cu două decenii. Dacă nu se iau măsuri adecvate, România riscă să ajungă într-o situație în care va fi nevoită să ceară ajutorul Fondului Monetar Internațional, ceea ce ar complica și mai mult problemele economice.

Profesorul Nechita susține că soluția nu este neapărat creșterea taxelor, ci reducerea cheltuielilor publice, însă guvernanții aleg să impună povara fiscală asupra mediului privat pentru a-și proteja electoratul dependent de resursele statului.

În concluzie, economiștii români avertizează că, deși criza economică globală nu a atins încă proporțiile Marii Depresiuni, măsurile adoptate la nivel european și național pot exacerba riscurile pentru România, agravând problemele economice deja existente.

Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:

ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Donați mai jos prin Revolut:

sau prin PayPal:

Subiecte similare

Lasă un răspuns

Back to top button