ECONOMIC

Vine o iarnă grea. Rușii închid robinetul

Europa continuă să fie vulnerabilă din cauza creșterii dependenței de gazele naturale lichefiate (GNL) importate. Posibilul sfârșit al acordului de tranzit al gazelor rusești către Europa, prin Ucraina, a stârnit îngrijorare printre liderii europeni.

„Ne aflăm într-o situație fragilă, având în vedere evoluțiile geopolitice. În Italia și în Europa, suntem expuși comerțului cu GNL. Tensiunile din Orientul Mijlociu provoacă neliniște pe piețele energetice, în condițiile în care 20% din tranzitul global de gaze trece prin strâmtoarea Ormuz”, a declarat Stefano Venier, directorul general al companiei energetice italiene Snam SpA.

Vulnerabilitatea regiunii

Dependența Europei de fluxurile globale de GNL, vulnerabile la întreruperi în producție și competiția din alte regiuni, lasă continentul expus riscurilor de creștere a prețurilor, în special acum, înainte de sezonul rece. De asemenea, prețurile rămân volatile din cauza riscurilor geopolitice.

„Oprirea acordului de tranzit nu va afecta semnificativ cantitatea de gaze disponibile în Italia pentru iarna următoare, având în vedere nivelurile ridicate din depozite. Totuși, discuțiile vizează țări precum Austria, care depinde puternic de fluxurile de gaze din Rusia”, a explicat Venier, citat de stiripesurse.ro.

Proiectul de la Mintia blocat

În ciuda anunțurilor optimiste ale autorităților și întâlnirilor la nivel guvernamental despre progresul construcției noii termocentrale pe gaze de la Mintia, lucrările sunt blocate pe teren.

Cristian Iștoc, președintele Cartel Alfa Hunedoara, a declarat că la Mintia nu s-a turnat nici măcar fundația, nu au fost demolate grupurile vechi, iar singurul echipament sosit este un rotor. Nu s-au făcut angajări și proiectul pare să fie în impas. Sindicaliștii se tem că statul român nu va finaliza conducta de gaze, ceea ce ar duce la încălcarea contractului.

Planul de investiții de un miliard de euro pe o perioadă de trei ani, anunțat în 2023 de noii proprietari irakieni ai termocentralei Mintia, pare să fi stagnat. Deși termenul pentru punerea în funcțiune a grupurilor de 1.700 MW era stabilit pentru decembrie 2026, lucrările sunt complet oprite, iar salvarea sistemului energetic, promisă de ministrul Sebastian Burduja, rămâne incertă.

Subiecte similare

Lasă un răspuns

Back to top button