EDUCAȚIE

Jaf în sistemul energetic! România a ajuns bătaia de joc a UE

România a ajuns să plătească, din nou, cea mai scumpă energie din Europa! Și asta în condițiile în care țara noastră este un producător important, cu surse nucleare, hidro, termo și regenerabile (panouri fotovoltaice, eoliene etc). După ce că suntem victimele unui sistem profund corupt și inegal, mai avem la conducere și politicieni disperați să își prezinte scuzele în fața Ursulei von der Leyen pentru că românii îndrăznesc să vorbească despre jaful din sistemul energetic.

Din 1990 cântăm „Deșteaptă-te, române!” și îi învățăm pe copii, încă din școala primară, care este semnificația acestor versuri înălțătoare, dar nimic nu s-a schimbat, că de îmbunătățit nici nu poate fi vorba!

De ceva vreme, România plătește, din nou, cel mai mare preț pe Mwh megawatt/oră) din UE. În același timp, țara noastră este printre cei mai mari producători de energie din Europa, o situație care descrie cât se poate de fidel raptul acesta – producem energie și o dăm vecinilor (Ucraina și Moldova), iar pentru populație importăm scump din Occident! Românul a construit Porțile de Fier, Turceni&Rovinari și Centrala nucleară de la Cernavodă cu eforturi uriașe și costuri pe măsură, achitate de mai multe generații, iar azi trimite curentul la Kiev pentru că așa a dat ordin Unchiul Sam via Ursula, marioneta Washingtonului din fruntea C.E.

Se întâmplă ca, în această perioadă, producția națională de energie provenită din fotovoltaice să fie în scădere din cauza vremii întunecate. Săptămâna trecută, OPCOM a tranzacționat cu 153,77 euro megawatt-ul – cel mai mare preț din UE, aproape dublu față de Germania (80,94 euro/Mwh) și de aproape trei ori mai mare decât în Franța (54,6 euro/Mwh)! O întâmplare? Deloc, pentru că România are cel mai mare preț mediu spot și defalcat de la începutul trimestrului actual, de 138,17 euro/Mwh.

Așadar, vorbim despre un plan, o strategie prin care românul este jefuit de cea mai de preț resursă a sa – energia.

Cum s-a ajuns aici? Explicațiile oficiale sunt că nu s-a realizat interconexiunea energetică între statele membre. Cu alte cuvinte, unele țări n-au construit rețele pentru a livra energie ieftină în blocul comunitar; în schimb, România a făcut-o, iar acum alimentează Ucraina și Moldova, îndeplinind cu succes misiunea/sarcina/ordinul de la Bruxelles. Exportăm la vecini energie ieftină și cumpărăm din Occident energie scumpă, pentru că așa vrea UE, iar politicienii noștri sunt obedienți și ori de câte ori primesc vreun telefon răspund cu „Da, să trăiți, așa facem!”.

„Din exportator net de energie, România a ajuns, din cauza politicilor UE, un cerșetor de energie, care nu primește decât atunci când este foarte scumpă (…)”, a scris Național în numele trecut, arătând cum „țările din vestul Europei nici nu vor să audă de vreo conexiune pentru Est”.

Și, pentru că suntem în campanie electorală, ministrul Energiei s-a gândit că poate profita puțin de pe urma acestei situații. Astfel, crezând că impresionează pe cineva cu demersul său, Sebastian Burduja a anunțat că a transmis oficial Comisiei Europene nemulțumirile privind discrepanțele tarifare de pe piața energetică – Estul plătește mai mult decât Vestul, spune aspirantul la funcția de președinte al PNL. Mai bine de trei săptămâni i-a luat lui Burduja să redacteze o scrisoare cu care, negreșit, Ursula se va șterge la fund.

„Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie prețuri mult mai mari decât Europa de Vest, așa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni”, spune băiatul bancherului Burduja, care vede și două cauze pentru situația de fapt: „Lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria și Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească în Austria și Slovacia, și cererea suplimentară de energie din Republica Moldova și Ucraina, care pune o presiune adițională pe prețurile din regiunea noastră”.

Nu, Sebi, altele sunt cauzele și toate au legătură cu atitudinea slugarnică pe care voi, politicienii aleși să reprezinte și să apere interesele românilor, o afișați în raport cu partenerii din UE. Nu-i de vină Austria și Slovacia, ci numai România fiindcă și-a privatizat sistemul energetic național! Aici este buba și, într-un moment atât de sensibil și dificil ca prezentul ar trebui să devină prioritate pentru orice guvern și parlamentar. Readucerea sistemului energetic național sub controlul statului român, când lumea este lovită de crize succesive – energetice, sociale, militare, sanitare și financiare – este imperios necesară. Orice altă discuție reprezintă un atentat la siguranța națională a României.

Nu putem imputa Vienei că refuză să exporte energie ieftină atât timp cât Bucureștiul acceptă să-i factureze străinii energia pe care o produce din surse proprii. Este de noaptea minții să lași firmele Occidentului să vândă populației curentul electric produs de tine!

Fiecare stat european a înțeles că securitatea energetică este pe primul loc azi, când războiul bate la ușă. Iar dacă nu vrem să ajungem în situația Ucrainei, cu orașe în beznă și o situație scăpată de sub control, trebuie restabilit controlul asupra acestui sector vital pentru viitorul națiunii române.

„Marea familie europeană” este o butaforie pusă-n scenă o dată la 5 ani, când au loc alegeri europarlamentare, în rest, e fiecare pentru el – Parisul nu face parte decât din familia Franței, iar Berlinul, din cea a Germaniei. Să aștepți acum ca suprataxarea companiilor occidentale care controlează distribuția de energie în România dovedește naivitate, dacă nu direct prostie. Ce nu spune Burduja este că ai mari iau, nu dau!

Iar dezastrul se va desăvârși la început de 2025, imediat după liberalizarea totală a pieței energiei. Prima măsură – plafonarea prețului către populație. Vine prăpădul, cod roșu de facturi uriașe!

În același timp, cu banii luați de la români, șmecherii din Vest care sunt stăpâni peste energia noastră vor subvenționa consumul populației acasă la ei!

Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:

ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Donați mai jos prin Revolut:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Back to top button