Uncategorized

Raport DEVASTATOR: Regenerabilele vor produce o EXPLOZIE A PREȚURILOR la energie!

Energia regenerabilă, plătită cu bani grei de cetățenii UE

Energia regenerabilă, deși esențială pentru tranziția ecologică, necesită investiții uriașe în sistemele de transport și distribuție, fapt ce va duce la o creștere semnificativă a facturilor la energie. Această problemă este detaliată în raportul celebru al lui Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, care avertizează asupra creșterii accelerate a costurilor rețelei în următorul deceniu, pe fondul necesității de investiții majore în infrastructură și a pierderilor tot mai mari. În total, statele membre ale UE vor trebui să investească aproximativ 500 de miliarde de euro pentru a adapta rețelele electrice la energia regenerabilă.

Conform raportului, costurile rețelei electrice vor crește substanțial, în special din cauza investițiilor necesare pentru modernizarea infrastructurii și pentru a preveni pierderile în sistem. De exemplu, operatorul german TenneT estimează că taxele de rețea vor crește cu până la 185% până în anul 2045. În plus, distribuția inegală a energiei solare și eoliene în întreaga Europă, precum și dificultățile din industria eoliană, vor pune presiune pe rețelele de transport.

Un alt aspect subliniat de Draghi este faptul că generarea de energie regenerabilă în zonele cu resurse optime nu corespunde întotdeauna cu locațiile în care se concentrează cererea. Astfel, rețelele de transport vor deveni suprasolicitate și incapabile să distribuie toată energia regenerabilă generată. Până în 2040, se estimează că aproximativ 310 TWh de energie regenerabilă vor fi pierduți din cauza limitărilor rețelei.

Costurile asociate redistribuirii energiei ar putea ajunge între 50 și 100 de miliarde de euro până în 2040, de peste 20 de ori mai mari decât în 2022. Majoritatea investițiilor vor fi făcute în interiorul granițelor naționale, atât în transport, cât și în distribuție, dar și interconexiunile dintre țări vor juca un rol esențial.

Raportul menționează și riscul întârzierilor cauzate de procesele complexe de autorizare și de lipsa componentelor necesare, cum ar fi cabluri și substații. În Europa, cererea de componente va depăși capacitatea de producție, deoarece va fi nevoie de reînnoirea a peste 7 milioane de kilometri de linii electrice și de instalarea a peste 43.000 km de cabluri suplimentare. În plus, procesul de obținere a autorizațiilor pentru proiectele mari de energie regenerabilă poate dura până la nouă ani în anumite state membre.

Planul Decenal de Dezvoltare a Rețelei (TYNDP) al ENTSO-E estimează că, în următorii șapte ani, capacitatea de transport transfrontalier a Europei va trebui să se dubleze, adăugând 23 GW până în 2025 și încă 64 GW până în 2030. Aceste investiții sunt esențiale pentru a asigura o tranziție eficientă la sursele de energie regenerabilă și pentru a evita un scenariu în care utilizarea insuficientă a acestora ar duce la creșterea emisiilor și la dublarea consumului de gaze și cărbune până în 2050.

Vă rugăm susțineți activitatea FrontPress.net:

ANUNȚ: FrontPress se confruntă cu cenzura pe rețelele sociale. Accesați direct site-ul nostru pentru a citi articolele sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Donați mai jos prin Revolut:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Back to top button